19-09-2021

Vanuit een kano, via de houten steiger betrad wethouder Rutger van Stappershoef zaterdag 18 september in Deil een zeer zonnig Lingelandje. Hij werd opgewacht door een trotse groep inwoners die hem, hartelijk welkom heette. Lang werd er in het dorp gedroomd van een eigen plek, voor iedereen toegankelijk en rechtstreeks aan de rivier de Linge die het dorp zo bekend maakt. Een landje van en voor het dorp, om aan te recreëren en als plek om elkaar te ontmoeten.

Toen het Dorpsplan Deil verscheen en er een Dorpsraad geïnstalleerd werd was al snel duidelijk welke actiepunten snel opgepakt moesten worden. Het voor iedereen toegankelijk maken van een stukje grond aan de Linge was een lang gekoesterde wens onder veel dorpelingen. Een werkgroep recreatie werd opgericht en de vrijwilligers gingen aan de slag. Tegenover het kerkhof, aan de rand van Deil werd een plek gevonden die beschikbaar bleek. Met steun van de gemeente West Betuwe werd er gedacht en gewerkt aan een mooie invulling van het recreatie land. Er kwam een steiger, een drietal bankjes en de beplanting werd aangepakt om er een bijzondere plek van te maken. Stapsgewijs kon gewerkt worden aan een openbaar toegankelijke recreatieplek.

Op zaterdagochtenden werd er gesnoeid, aangeplant en gebouwd. Tussendoor zorgen enkele vrijwilligers van de onderhoudsgroep voor het maaien van het gras. Het Lingelandje is al een begrip aan het worden maar sinds zaterdag is het dan officieel “geopend” door de wethouder.

Linge bereikbaar voor iedere kern
Voorzitter van de Dorpsraad Deil, Flip Krajenbrink neemt de aanwezigen mee in de lange historie van de totstandkoming die zeker niet vlekkeloos verliep. “Tien jaar geleden waren de eerste plannen er, we hadden een eerdere toezegging maar sinds 2019 zat er opeens schot in de zaak. Toch kwamen we in lastige procedures terecht met vergunningen en dergelijke”, blikt Flip terug. Maar de vrijwilligers gingen al aan de slag. En dat blijven ze met een heuse onderhoudsploeg.

Als het aan de wethouder ligt volgen er na dit goede voorbeeld van Deil nog meer projecten in West Betuwe. “Vanuit mijn portefeuille leefbaarheid en recreatie hebben we een duidelijke missie; het beleefbaar maken en houden van de rivieren in onze gemeente. Zoals de voorgenomen Waaltribunes en ommetjes door de uiterwaarden langs de Waal. Voor de Linge geldt dat we bezig zijn met het project dat de Linge bereikbaar moet zijn voor iedere kern. Er komt een steiger in Spijk en aanlegplaatsen bij het Geofort en Fort Asperen”, aldus wethouder van Stappershoef. De vergunningen liepen soms vertraging op omdat de gemeente afhankelijk bleek van andere overheden zoals de provincie en het waterschap. Logisch ook volgens de wethouder: “Alle projecten moeten worden uitgevoerd met respect voor en in samenhang met de landschappelijke waarden en natuur. Dat is de reden waarom vergunning-trajecten langer kunnen duren.”

Samenwerking tussen inwoners en gemeente
Deil is een actief dorp met de dorpsraad, verschillende werkgroepen en een visiedocument. De roep om woningbouw klinkt regelmatig en voorzitter Flip Krajenbrink werkt hard om veel gedroomde doelstellingen te behalen. Maar de sleutel ligt uiteindelijk bij een goede samenwerking, ook in dit geval met de dorpsmakelaar, Barry Ganzeman en de ambtenaar recreatie van West Betuwe. Ook de wethouder gaat hier nog even op in: “Dat ik hier sta is het enkel en alleen het succes van een gemotiveerde en positieve samenwerking tussen inwoners van Deil en de gemeente. De hoofdrolspelers zijn de vrijwilligers die hier hard gewerkt hebben. Dankzij hen wordt leefbaarheid in de praktijk gebracht, een groot applaus voor deze mensen.”

En dat applaus klonk ook voordat de aanwezigen met een hapje en een drankje verder genoten van “hun” Lingelandje, begeleid door de vrolijke klanken van de trekharmonica van Gerdinus Vroon.

 

Bron: Het Kontakt