10-11-2021

Luiers worden per volgend jaar apart ingezameld in West Betuwe. Het wordt een fiasco, vreest een deel van de raad. De kosten, 7,17 euro per huishouden, vinden sommigen te hoog. Toch gaat het gebeuren, want een meerderheid is voorstander.

Wie babyluiers of incontinentiemateriaal gebruikt en in West Betuwe woont, gooit dat materiaal vanaf volgend jaar in een doorzichtige zak. Als die vol is, gaat hij hup, in één van de 32 semi-ondergrondse containers, die straks gebroederlijk naast de glasbak komen te staan.

Ieder huishouden met een afvalpas kan de luiercontainer gratis openen. Nou ja, gratis: of je nu luiers of incontinentiemateriaal gebruikt of niet: iedereen betaalt mee. Om de kosten te dekken, gaat de afvalstoffenheffing met 7,17 per huishouden per jaar omhoog.

Dat laatste is sommige fracties van de West Betuwse gemeenteraad een doorn in het oog. ,,Liever willen we een eigen bijdrage, zeg vijftig cent, van de gebruikers. De vervuiler betaalt’’, zegt Gijsbert van de Water van Verenigd West Betuwe. Maar als het dan toch moet: ,,We vinden eigenlijk die 7,17 euro per huishouden te hoog, dat willen we terugbrengen naar 5 euro.’’ Dat laatste zit er niet in: een meerderheid van de raad stemde dinsdagavond namelijk in met het plan en daarmee ook de hoogte van het bedrag.

VVD was ‘altijd tegen en dat zijn we nog steeds’, sprak Frank Broedelet over het apart inzamelen van luiers. Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe stemde ook tegen, net als Dorpsbelangen. ,,We vinden de kosten dusdanig hoog, samen met de verhoging van de afvalstoffenheffing. Dit jaar en komend jaar waarschijnlijk weer’’, zegt Henk de Man van Dorpsbelangen.

De Man vervolgt: ,,Het pasjessysteem en de manier van inzamelen waarin iedereen met zijn zakje over straat loopt, gecombineerd met de ontwikkelingen die je om ons heen ziet rond nascheiden, zoals in Arnhem, waar iedereen naartoe wil, geeft ons de overtuiging dat dit een groot fiasco wordt. Dat er extra kosten gemaakt gaan worden die later ‘jammer, maar helaas’ zijn. Daarom zijn we tegen.’’

Voorlopig is recyclen duurder
Maar SGP, CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en GroenLinks zijn wél voor en haalden daarmee de meerderheid van de stemmen. Dat betekent dat vuilinzamelaar Avri aan de slag mag met het luierplan en het recyclen per 1 januari kan gaan beginnen. Niet in alle gemeenten, want alle Avri-gemeenten beslissen zelf wat ze met luiers doen.

In West Betuwe gaan ze dus apart en worden ze door de Nijmeegse afvalverwerker ARN verwerkt tot herbruikbaar materiaal. Nu gaan luiers nog ‘verloren’ en worden ze verbrand als restafval. Dat is milieuonvriendelijk en restafval is één van de duurste afvalsoorten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het apart inzamelen van luiers onder de streep goedkoper uitpakt. Voorlopig is dat echter nog niet zo: ‘De verwerkingskosten zijn op dit moment hoger dan de kosten voor verbranding van restafval’, schetst het college van West Betuwe. Wel is er goede hoop dat het op lange termijn juist andersom is. Zeker omdat restafval ieder jaar duurder wordt.

Wat doen de buren?
Ook andere Avri-gemeenten breken zich het hoofd over de vraag of luiers wel of niet apart moeten. En zo ja, op welke manier. Voor de ene gemeente pakt het duurder uit dan de andere. Maasdriel ziet het wel zitten maar ook daar is twijfel over de hogere afvalstoffenheffing. Buren wil eerst een enquête houden onder inwoners, Tiel wil het materiaal ook apart. Neder Betuwe krijgt net als West Betuwe nieuwe luiercontainers.

Bron: De Gelderlander