12-06-2021

De gemeente West Betuwe is trots op jongeren die zich op een bijzondere manier inzetten voor de leefbaarheid in de kernen. Om de waardering van de gemeente West Betuwe voor deze jongeren kracht bij te zetten, reikte wethouder Rutger van Stappershoef de afgelopen weken de eerste jeugdlintjes van West Betuwe uit. Vijf jongeren uit de gemeente ontvingen een jeugdlintje.

Wethouder Rutger van Stappershoef is vereerd dat hij de allereerste jeugdlintjes van West Betuwe mocht uitreiken. “Deze jongeren hebben een bijzondere prestatie verricht. Daarmee leveren zij een waardevolle bijdrage aan de leefbaarheid in onze kernen. Wij zijn ontzettend trots op hun vrijwillige inzet en betrokkenheid. Dit belonen we graag met een jeugdlintje, dat mede gebaseerd is op het juryrapport van de Jongerenadviesraad. De uitreiking zag er door de coronamaatregelen wat anders uit dan ik had gehoopt. Aan de voordeur reikte ik de lintjes uit. Met taart, een oorkonde en felicitaties voor de gedecoreerden. Mooi om de verraste reacties te zien op het moment dat ik met dit leuke nieuws voor de deur sta.”

De ontvangers van het eerste jeugdlintje

Mare van Diessen, 9 jaar, uit Meteren is sinds 2014 mantelzorger van haar vader die niet-aangeboren hersenletsel heeft. Ook doet ze veel voor haar oma die ernstige reuma heeft en in een rolstoel zit. Die feiten alleen al zijn een hele prestatie. Maar daar laat Mare het niet bij. Om leeftijdsgenootjes te informeren houdt ze op school spreekbeurten over hersentumoren en epilepsie. Extra bijzonder, want het zijn geen makkelijke onderwerpen voor kinderen van haar leeftijd. Bovendien zamelt Mare geld in voor de Stichting STOPHersentumoren.nl. Vanwege deze bijzondere inzet verdient zij een jeugdlintje.

Lucas Otte, 12 jaar, uit Beesd helpt sinds 2015 iedere zaterdagochtend bij molen De Vrijheid in Beesd. Hij helpt met op- en afzeilen, geeft rondleidingen en verricht tal van klusjes. Met zijn fantastische inzet en enthousiasme maakt hij anderen deelgenoot van zijn passie. Hij hoopt zelf ook molenaar te worden. Zo houdt hij een stukje cultureel erfgoed van West Betuwe in stand. En dat op zo’n jonge leeftijd.

Gerardus van der Meijden, 16 jaar, uit Herwijnen zet zich sinds 2019 in voor de jeugd in West Betuwe. Zo is hij betrokken bij de organisatie van evenementen en projecten. Bijvoorbeeld bij de jeugdactiviteiten van Connect2Jeugd in Herwijnen, het Honk op Wielen en hij is lid van de Jongerenadviesraad. Hij motiveert, komt met initiatieven en gaat door het vuur voor zijn leeftijdsgenoten. Een echte kartrekker voor jongeren in West Betuwe.

Eden Jill van Toorn, 17 jaar, uit Meteren zet zich sinds 2017 iedere week in voor drie monumentale molens in West Betuwe. Namelijk de molens in Beesd, Deil en Buren. Ze bedient de molens, staat in de molenwinkel, geeft rondleidingen en presentaties aan leeftijdsgenoten. Met haar enthousiasme zorgt ze ervoor dat de molens een prominente plek binnen onze samenleving behouden. Bovendien combineert ze deze activiteiten met een opleiding tot molenaar. Een echte ambassadeur voor het ambacht molenaar.

Jeroen Middelkoop, 17 jaar, uit Geldermalsen zet zich sinds 2017 wekelijks vrijwillig in voor voetbalvereniging Tricht. Hij is leider en trainer van kinderen onder 9 jaar. Voor veel verenigingen is het steeds lastiger om voldoende vrijwilligers te krijgen. Het is bijzonder dat Jeroen al vanaf zijn veertiende wekelijks klaar staat voor zijn club. Hiermee is hij een inspirerend voorbeeld voor leeftijdsgenoten.