24-01-2021

De gemeente West Betuwe kent sinds maart 2020 een compensatieregeling. De regeling is voor maatschappelijk organisaties in West Betuwe die door het coronavirus financieel in de problemen komen.

Non-profit organisaties, zoals dorpshuizen, sportverenigingen, het culturele verenigingsleven, bibliotheken en musea komen in aanmerking. De regeling is wederom verlengd. Dit keer tot en met 30 juni 2021.

Wethouder Leefbaarheid Rutger van Stappershoef: “De derde steunronde is nodig. Steeds meer organisaties melden zich voor compensatiemogelijkheden. Velen vragen het meerdere keren aan. Op dit moment is er al 304.000 euro financiële steun verleend aan meer dan 70 organisaties. We begrijpen dat organisaties het zwaar hebben. De coronamaatregelen hebben een grote financiële impact op deze partijen. Extra steun blijft nodig. We hebben dan ook een derde steunronde. Zo zorgen we er samen voor dat de maatschappelijke voorzieningen en het verenigingsleven overeind blijven. Juist nu, maar ook na corona. We hebben deze partijen heel hard nodig voor onze leefbaarheid en sociale samenhang.”

Derde steunronde
De tweede steunronde liep onlangs af. De gemeente begon al tijdens die ronde met de voorbereiding voor een derde ronde. Deze derde steunronde loopt tot en met 30 juni 2021.

Het eerder beschikbaar gestelde budget van 500.000 euro is hiervoor nog toereikend. Het restant wordt gebruikt voor deze derde ronde. In de loop van 2021 kijkt de gemeente of er extra maatregelen en rondes nodig zijn.

Hoe werkt de compensatieregeling?
De gemeente helpt maatschappelijk organisaties bij een financieel nadeel tot maximaal 15.000 euro.

“Per steunronde vergoeden we daarvan 50 procent, tot 7.500 euro. Bedragen tot 500 euro zijn voor rekening van de organisatie. Het gaat om aantoonbaar financieel nadeel als gevolg van het coronavirus. Ook hoeven die organisaties tot en met 30 juni 2021 geen huur of leningen te betalen. Zij moeten dit uitstel wel aanvragen bij de gemeente.”

Aanvragen van de regeling is mogelijk via www.westbetuwe.nl/compensatieregeling. Daar staat alle informatie en de voorwaarden.

Bron: Het Kontakt