29-09-2021

Een dertigtal bewoners uit Heesselt en Varik verzamelde zich zaterdagochtend bij het plaatselijke kerkhof. Ze waren in afwachting van wethouder van Cultuur Rutger van Stappershoef die de audiotour over het kerkhof zou lanceren.

De wethouder had de in opdracht van Stichting Kerk Heesselt gemaakte tour al beluisterd en was vol lof. “Het heeft me niet alleen persoonlijk geraakt, maar het past ook in het cultuurbeleid van onze nieuwe gemeente West Betuwe. De focus ligt daarbij op de cultuurhistorie die we als kernen samen hebben. De basis van wie we waren, wie we zijn en wie we wìllen zijn.”

Podcastmaker Jacqueline Maris uit Heesselt bracht vele uren door op het kerkhof waar ze met nabestaanden over hun dierbaren sprak. In de audiotour die met subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon worden gemaakt, leidt haar stem je rond. Ze vertelt over het dorp, de kerk en de rivier en de verhoudingen tussen rijke boeren, de steenfabrieksdirecteur en de inwoners van Heesselt. Ook staat ze letterlijk stil bij bijzondere graven met persoonlijke verhalen die door nabestaanden worden verteld. Zoals dat van de op 12-jarige leeftijd overleden Pascalle zonder achternaam of Lisette die op haar vierde in coma raakte, wakker werd en daarna nog dertig jaar leefde.

Een van de oudste dorpsbewoners, tante Gerda, schittert in de audiotour. Terwijl ze aan de arm van haar nicht stond te kijken, sprak de wethouder haar toe: “U zei, tante Gerda, dat dit kerkhof voor u een park van ontspanning is. Er is niet zoveel te beleven in Heesselt zei u. We moeten het hebben van de herinneringen en van de mensen die leven genieten. Dat raakte mij enorm, dat is in een paar zinnen wat ik probeer uit te leggen, waarom dat gevoel van saamhorigheid zo belangrijk is.”

De wethouder stelde dat hij zich door het luisteren naar de tour onderdeel was gaan voelen van de Heesseltse gemeenschap. Hij spoorde eenieder aan om de tour te doen. “Het is een uniek voorbeeld van hoe je samen de samenleving maakt en zorg hebt rondom de toekomst van je dorp.”

Jacqueline Maris benadrukte dat het fijn is de audiotour in je eentje op het kerkhof te lopen zodat je rustig kan luisteren. En ze voegde er aan toe: “Zeker nu dominee Henrico Ter Beek in de tour bevestigt dat de eeuwigheid een gegeven is, kan dat vanaf nu tot in de eeuwigheid.”

Kortom: ga naar het Heesseltse kerkhof en zet de QR-code in werking en de audio begint te spelen. Of bezoek de website https://www.kerkheesselt.nl/audiotour voor nog extra verhalen.

 

Bron: Het Kontakt