17-12-2021

WEST BETUWE • Donderdag 16 december heeft de Nieuw Zeelandse Ambassadeur Lyndal Walker samen met loco-burgemeester Van Stappershoef van de gemeente West Betuwe en Sergeant Jo-Anne Wiseman van de Canadese Ambassade op fort Vuren borden onthuld ter nagedachtenis aan de vliegtuigen en bemanning die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.

Deze acht borden worden in het voorjaar op de crashlocaties geplaatst in de gemeenten West Betuwe (3 borden), Zaltbommel (4 borden) en Buren (1 bord) waarna ze deel uitmaken van de Herinneringsroute WO2. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurt in de regio Rivierenland, wat voor een groot deel nog onbekend is. Door de locaties te markeren met een memorial bord wandel, fiets of rijd je langs de plekken waar geallieerde vliegers met hun vliegtuigen zijn neergekomen en de meesten daarbij zijn omgekomen. Zo blijft hun inzet voor onze vrijheid zichtbaar en krijgt de vliegtuigbemanning een gezicht. Zie voor de route: beleefroutes.nl of download de speciale gratis app (zoekterm herinneringsroute WO2).

In het welkomstwoord van de voorzitter van het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum, Peter den Tek, bedankte hij de Nieuw Zeelandse Ambassade, de gemeente West Betuwe en de gemeente Zaltbommel voor hun financiële bijdrage waardoor de uitbreiding van de herinneringsroute met deze borden kan plaatsvinden.

Daarna onthulde de Ambassadeur de borden van de Stirling III die op 24 mei 1943 in Beesd neerstortte, alsmede de Stirling I die op 15 oktober 1942 in Ingen crashte en de Spitfire LF die op 2 februari 1945 in Geldermalsen neerkwam. Daarnaast zijn er borden onthuld van de vliegtuigcrashes op 5 september 1944 Spitfire te Geldermalsen, 27 april 1943 Wellington te Poederoijen, 16 augustus 1942 Stirling I te Loevestein, 25 april 1944 Halifax III te Zuilichem en 1 januari 1945 Typhoon te Zaltbommel.

Een select gezelschap was bij de onthulling aanwezig en betrof voornamelijk gasten die betrokken zijn bij het museum en/of zich bezighouden met onderzoek naar neergestorte vliegtuigen tijdens WO2 alsmede het opsporen van nabestaanden.

Het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren is tot 1 april gesloten in verband met overwinterende vleermuizen. Vanaf 1 april tot 1 oktober is het museum gratis te bezoeken. Meer info via www.egvl.nl

Bron: Het Kontakt