04-02-2021

DEIL/RHENOY – Wethouder Rutger van Stappershoef uit Rhenoy is de lijsttrekker van Dorpsbelangen West Betuwe. Op de kandidatenlijst staan liefst 46 namen. Op nummer 46 staat als ultieme lijstduwer een absolute stemmentrekker: Klaartje de Heus-van Wijk (77) uit Deil.

De Heus is al 27 jaar actief in de gemeentepolitiek: eerst als gemeenteraadslid en wethouder in de toenmalige gemeente Geldermalsen, nu in de nieuwe gemeente West Betuwe waarin Geldermalsen is opgegaan.

De populaire Deilse trad eerder terug als fractievoorzitter. De Heus trok bij de vorige verkiezingen samen met wethouder Ed Goossens, die na de komende gemeenteraadsverkiezingen de West Betuwse politiek verlaat, met succes de kar voor Dorpsbelangen. De partij is de grootste in West Betuwe en maakt met twee wethouders deel uit van de coalitie.

Belangeloze inzet
De kandidatenlijst van Dorpsbelangen is een mix van ervaring en nieuwe, jonge gezichten. Van Stappershoef: ,,Het zijn vooral mensen die zich al jarenlang belangeloos inzetten voor onze lokale samenleving in bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, verenigingsleven, dorpsraden, dorpshuizen en scholen. Zij weten als geen ander wat er binnen de 26 kernen in onze gemeente speelt. Ze zijn onze oren en ogen in de dorpen en stadjes.”

Nummer twee op de lijst, Henk de Man uit Spijk: ,,De afgelopen jaren hebben wij als coalitiepartij veel bereikt. Resultaten waar we trots op zijn. En we kijken vooruit. Vandaar de titel van ons verkiezingsprogramma ‘Samen oogsten en blijven zaaien’.”

Kandidaat-raadsleden
Na Van Stappershoef en De Man volgen de zittende raadsleden Leon van Dun uit Beesd en Hettie Markenhof-De Jong uit Deil. Dorpsbelangen heeft nu zes zetels in de gemeenteraad, de nieuwkomers Gerrit de Jong uit Asperen en Joyce Blom-Leuvering uit Buurmalsen staan op vijf en zes. Behalve Klaartje de Heus staat ook zittend raadslid Hans Daudeij uit Vuren als lijstduwer op de lijst.

Mocht Dorpsbelangen zetels winnen of wethouders leveren uit de top zes van de lijst, dan maken ook Arie Nout (Geldermalsen), Patricia Versluis (Heukelum), Henry Piek (Beesd) en Nellie Donker (Hellouw) nog kans op een raadszetel.

De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn op 14, 15 en 16 maart.

Bron: De Gelderlander