10-01-2021

Omdat woorden er toe doen…..

Vervelend! Zo benoemt de burgemeester de gebeurtenissen in Beesd tijdens de nieuwjaarsnacht.
Volgens Wikipedia zijn synoniemen hiervan; saai, irritant, onprettig en niet boeiend.

Dat is wel zeer soft uitgedrukt door onze burgemeester. Want dit was toch wel wat meer dan vervelend. Is de tolerantiegrens inmiddels zo hoog, dat dit gedrag ’saai, irritant, onprettig en niet boeiend’ genoemd wordt? Hiermede wordt de indruk gewekt dat dit ook volgende jaren geaccepteerd wordt.

Bewoners rondom het Dorpsplein in Beesd hebben zich zeer onveilig gevoeld. Er is schade aan eigendommen, ook bij winkeliers. De politie heeft iedere vuurwerkbom gedoogd.

Op het Dorpsplein in Beesd is het tot (gisteren) 9 januari nog een grote troep geweest na de nacht van oud en nieuw waar zwaar vuurwerk tot ontploffing is gebracht. De burgemeester heeft zich op sociale media uitgelaten dat hij niet van plan is om er iets aan te doen. “Laten zij die de bende veroorzaakt hebben nu ook de moeite nemen om de zooi op te ruimen”. Maar we weten allemaal dat zoiets helaas niet gaat gebeuren.

Inwoners voelen zich door de reactie van de burgemeester in de steek gelaten. Omdat woorden ertoe doen, dat hebben wij de afgelopen week uit Amerika geleerd.

De plaatselijke Oranjevereniging (geen daders) heeft op zaterdag 9 januari de rotzooi zelf maar opgeruimd, maar moet dit als bedrijfsafval laten afvoeren en de kosten hiervoor zelf dragen.

Ook in andere kernen is veel overlast geweest, zoals Waardenburg waar de ME aan te pas moest komen en in Herwijnen waar de brandweer moest blussen.

Vragen;
1. Is er politie naar het Dorpsplein in Beesd geweest? En zo ja, heeft de politie opgetreden?
2. Weet de burgemeester o.b.v. feiten zoals camerabeelden, foto’s, kentekens etc. of het wel inwoners van Beesd zijn geweest, welke de ongeregeldheden hebben veroorzaakt?
3. Kan de schade m.b.t. vraag 2 verhaald worden op personen?
4. Waarom is niet gekozen voor complete afsluiting van het Dorpsplein in Beesd zoals de voorgaande jaren?
5. Waarom zijn de afvalbakken niet afgesloten, zoals in Geldermalsen?
6. Is er niets geleerd van het verleden rondom het Dorpsplein in Beesd?
7. Is er voor de jaarwisseling beleid vastgesteld dat de inwoners zelf dit soort rotzooi moeten opruimen? En zo ja, is dat beleid met de raad gedeeld?
8. Op welke wijze gaat de burgemeester ervoor zorgen dat dit bij volgende jaarwisselingen beter geregeld gaat worden, om de veiligheid van omwonenden, winkeliers en ondernemers te borgen?
9. Gaat de gemeente aan de Oranjevereniging de schade vergoeden voor de afvoerkosten?
10. Wanneer gaat de gemeente op zeer korte termijn de kapotte verkeersborden, bloembakken etc. herstellen?
11. Is het afval in Waardenburg en Herwijnen ook zo lang blijven liggen en moeten de inwoners dat ook zelf opruimen?

Met vriendelijke groet,
Léon van Dun
Raadslid
Dorpsbelangen West Betuwe
E: leon.van.dun@gemeenteraad.westbetuwe.nl