09-1-2024

Postcodefeest bewijst: vergunning kan er snel zijn

Binnen drie dagen waren alle vergunningen voor het grootste Postcodefeest in Geldermalsen rond. ,,Heel mooi”, vindt Hettie Markenhof, raadslid voor Dorpsbelangen in West Betuwe. Maar ze vindt dat dit nu ook voor andere evenementen mogelijk moet worden.

Vorig jaar waren er in West Betuwe veel klachten dat de vergunningverlening voor evenementen uiterst moeizaam verloopt. Als de aanvraag binnen tien weken voor een groot evenement plaatsheeft binnenkomt bij de gemeente kan het niet meer, is de stelregel. Markenhof: ,,Het blijkt nu dat het binnen drie dagen rond kan zijn. Prachtig.”

Nog feestelijker
De Deilse Markenhof heeft deze maandag raadsvragen over de kwestie ingediend: ,,Ik heb ermee gewacht, omdat ik het prachtige feest niet heb willen verstoren. Het is geweldig dat Geldermalsen zo op de kaart komt te staan en fijn voor een ieder die een lot heeft. Maar nu is het tijd om te kijken of zo’n snelle vergunningverlening ook voor andere onverwachtse evenementen mogelijk is. Het is nu gebleken dat het kan. Dat zou het allemaal nog feestelijker maken.”

Dezelfde voorwaarden?
Ze is ook benieuwd of de aanvraag voor het grote loterijfeest op het GVV-terrein langs de Randweg aan dezelfde voorwaarden moest voldoen als bij andere grote evenementen.

“Is er ook gekeken naar de veiligheid, geluidsoverlast, stikstof, de plattegrond die ingetekend moet worden zoals een vereniging dit ook moet doen in West Betuwe? Ik ga ervan uit dat dat natuurlijk het geval is. Wordt dit het nieuwe beleid voor 2024, dat de gemeente alles in werking zet om vergunningen voor grote evenementen zo snel rond te krijgen? Dit zal erg gewaardeerd worden door de verenigingen in West Betuwe.”

Vorig jaar veel kritiek
Vorig jaar zomer hebben Markenhof en andere raadsfracties zoals LLB kritische vragen gesteld over de moeilijkheden die organisatoren ondervonden. En deden daarover uitgebreid hun beklag in De Gelderlander. Het gaat om jaarlijkse dorpsfeesten, maar ook om grotere evenementen zoals de inmiddels ter ziele gegane Rode Kruis Bloesemtocht en het Buitengewoon Festival bij Boerengoed in Enspijk.

Markenhof: ,,Als een plan klopt, geef dan een vergunning af, laat mensen weer dromen en zaken oppakken. Ook als het op het laatste moment ontstaat. Ik wil dat we daarvoor de gemeentelijke regels, de apv, veranderen.”

Postcode had alles geregeld
Een woordvoerder van de gemeente kan een voorlopige reactie geven: ,,De Postcodeloterij heeft, door eerdere ervaringen elders, een compleet veiligheidsplan aangeleverd plus honderd man die alles ter plekke konden begeleiden qua verkeer en wat al niet meer. Dat stelde ons in staat om snel alles aan onze kant rond te maken. Want dat is wat wij willen, ook bij eventuele andere evenementen: als het kan werkt de gemeente graag mee.”

Bron: De Gelderlander