14-02-2022

DEIL • Na vijftig jaar worden de puien van het Deilse dorpshuis Duifhuis vervangen. Het hout werk begon slechte plekken te krijgen en het dubbelglas vertoonde lekkages. Voorzitter Hettie Markenhof is blij dat dit nu, na de Corona, gedaan kan worden.

Hettie: “Gelukkig hadden we nog een spaarpotje en heeft de penningmeester er geld voor gereserveerd. Het is tijd dat het nu gebeurt. We doen er veel aan om het gebouw zo energiezuinig te maken. De puien stonden al enige tijd klaar bij de plaatselijk aannemer De Ruiter. 

Want wat we hier nodig hebben, besteden we bij plaatselijke ondernemers. Het dorpshuis is van ons allemaal. We zijn als bestuur blij dat de inwoners het zo voelen. Ik kan wel zeggen dat bijna alle verenigingen hier onderdak hebben. De klussers zijn allemaal vrijwilligers, met natuurlijk wel gepensioneerde vakmensen erbij. Ik heb vandaag zo’n man of zeven in de kost. Ze gaan tussendoor niet naar huis, ze eten vanmiddag hier erwtensoep.”

Hettie is naast voorzitter van het dorpshuis, ook de duizendpoot die op maandagmorgen met een groepje dames het dorpshuis schoonmaken, regelt de inkoop en als het over formulieren gaat voor aanvragen, helpt ze de secretaris. Als voorzitter is ze erg blij dat er altijd voldoende vrijwilligers zijn, waarop het bestuur een beroep kan doen. Financieel en organisatorisch zijn er geen problemen.

Hettie: “We zouden het ontzettend fijn vinden dat er wat jongere inwoners in het bestuur zitting namen. We kunnen natuurlijk wel een mooi dorpshuis hebben wat van ons allemaal is, maar het zou ook fijn zijn als dat straks kan worden overgedragen aan een volgende generatie. Voor afgebakende evenementen of projecten, hebben we niets te klagen. Dat kunnen de mensen kennelijk overzien. Om in het bestuur zitting te nemen is nog een hobbel.”

De twee vakmensen Albert en Albert Fornijn, beiden vernoemd naar hun opa. De een is schilder en de ander timmerman, zij hebben de technische verantwoording over de klus. 

Albert: “We moeten zuinig zijn op wat we hier hebben. Jong en oud hebben hier veel plezier. Voor ons ouderen is dit een geweldige ontmoetingsplaats. We zetten ons daar graag voor in. We hebben de kost erbij en waar vind je dat nog. Achter de geraniums zitten is niets.”

Bron: Het Kontakt