13-03-2021

Wethouder Rutger van Stappershoef reikte vrijdag 12 maart de eerste Cultuurprijs West Betuwe en de Aanmoedigingsprijs Cultuurprijs West Betuwe uit. Uit achttien verschillende aanmeldingen werd Stichting Stroomhuis Neerijnen bekroond tot winnaar. Dit alles vond plaats in een unieke online uitreiking met een persoonlijke twist.

Een prijs uitreiken in coronatijd is bijzonder. Toch slaagde de gemeente in samenwerking met Het Collectief erin om de eerste Cultuurprijs West Betuwe op een unieke manier te organiseren. De uitreiking was bijzonder om meerdere redenen.

Ten eerste omdat dit de eerste Cultuurprijs in de gemeente West Betuwe is. Ten tweede omdat initiatieven zelfs in coronatijd echt aanbod hadden. En ten derde omdat de uitreiking online plaats vond, maar ook niet helemaal.

Wethouder Van Stappershoef: “Een prijs wil je persoonlijk overhandigen. Door de coronamaatregelen kan dat niet met een event. We verrasten daarom de winnaar thuis terwijl hij deelnam aan de online uitreiking via Zoom. Dat maakte de uitreiking bijzonder én uniek.”

Stichting Stroomhuis Neerijnen wint
Cultuur en kunst in West Betuwe draait om ontmoeting, verrijking en verbinding in, van en tussen dorpen en stadjes. Stichting Stroomhuis Neerijnen slaagde daar meer dan voldoende in. Hun aanbod kenmerkt zich door een hoogstaand cultureel niveau dat voor jong en oud toegankelijk is. Met een breed en laagdrempelig aanbod bieden zij voor elk wat wils.

Dat zie je terug in alle verschillende onderdelen van hun programma met muziek, theater, poëzie, lezingen, exposities en natuur- en landschapsactiviteiten.

Ook in Coronatijd heeft Stichting Stroomhuis Neerijnen op allerlei manieren het cultureel centrum ingezet voor een coronaproof aanbod. En daarbij ook de samenwerking met andere partijen uit de gemeente gezocht.

Van Stappershoef: “Het is bewonderingswaardig om te zien hoe cultuur en kunst leeft in West Betuwe. En hoe initiatieven in deze tijd op een creatieve en flexibele manier de verbinding weten te maken. Chapeau!”

Aanmoedigingsprijs
In West Betuwe is veel cultureel talent. Dat bewijst ‘Vertel Mij Wat’. Zij hebben de Aanmoedigingsprijs Cultuurprijs West Betuwe 2019-2020 gewonnen. Deze prijs ontvangt een initiatief dat nog niet zo lang bestaat en die de jury als veelbelovend bestempelt.

‘Vertel Mij Wat’ gaat over persoonlijke verhalen, van inwoners. Die plaatsvinden op diverse locaties in verschillende kernen en dat zorgt voor ontmoeting en verbinding.

De Cultuurprijs West Betuwe is voor het eerst uitgereikt in de ‘nieuwe’ gemeente West Betuwe. In een tijd dat cultuur en kunst zich lastig kunnen manifesteren. Ondanks dit gegeven hebben achttien initiatieven zich aangemeld. Een prachtig resultaat waar de gemeente West Betuwe trots op is.

De Cultuurprijs West Betuwe is een onderdeel van het beleid Cultuur & Kunst van de gemeente. Het geeft culturele- en kunstinitiatieven waardering en een gezicht. De tweede Cultuurprijs maakt dan ook zijn opwachting in 2022.

Bron: Het Kontakt