12-06-2021

GELDERMALSEN – Gereanimeerd worden met een defibrillator is een heftige ervaring, maar ook voor mensen die de hulp hebben verleend, kan het traumatische gevolgen hebben. Dat stelt raadslid Hettie Markenhof van Dorpsbelangen in West Betuwe. Ze pleit voor meer nazorg voor deze groep.

,,Het kan traumatisch zijn, hoe de inzet van zo’n apparaat ook afloopt. Ik vind dat we daar als gemeente meer oog voor moeten hebben”, zegt Markenhof. Ze trok deze week haar motie om de gemeente op te roepen dat te regelen in, maar haar partij gaat een raadsvoorstel maken om te onderzoeken hoe die hulp eruit moet zien en hoeveel het gaat kosten.

Markenhof is blij met het groeiend aantal AED’s (automatische externe defibrillator) dat in de dorpen en stadjes van West Betuwe hangt. ,,Maar daarmee zijn we er nog niet, er is wat mij betreft nog een taak voor de gemeente qua nazorg en onderhoud van die apparaten.”

Driehonderd mensen per week

In Nederland krijgen ongeveer driehonderd mensen per week een hartaanval buiten het ziekenhuis. Nog geen 10 procent overleeft dat, maar de overlevingskans stijgt met 60 procent als deze personen in de eerste minuten gereanimeerd worden en via een AED een stroomstoot toegediend krijgen.

Markenhof: ,,Die AED’s worden meestal door burgerhulpverleners gebruikt en dat kan heel veel impact hebben. Pas later realiseren mensen zich vaak wat er gebeurd is en wat er had kunnen gebeuren.”

Professionals kunnen vaak nog wel op enige vorm van nazorg rekenen, maar de vrijwilliger die te hulp is geschoten en daarna naar huis is teruggekeerd, moet het vaak zonder die nazorg stellen. Dat moet anders, vindt Markenhof.

,,Ik heb dit soort signalen over AED’s opgevangen in verschillende kernen, van Ophemert tot Acquoy en Heukelum. Onderschat de effecten niet, het kan zelfs leiden tot PTSS, post traumatisch stress syndroom.” Zeker als de inzet van een AED geen succes heeft gehad.

‘Sympathiek’

Wethouder Ton van Maanen vindt, net zoals andere raadsfracties, de motie ‘sympathiek’: ,,Maar als gemeente spelen we nu geen rol in de nazorg en in het onderhoud van die apparaten als ze er eenmaal hangen. Plaatsing van apparaten proberen we wel te ondersteunen. Maar als u wilt dat de gemeente een rol gaat spelen in het onderhoud en in de nazorg, dan moet daar een raadsvoorstel voor komen.”
Dorpsbelangen gaat dat op zich nemen.
Markenhof: ,,Het zou ook goed zijn om aandacht te vragen bij een overleg van huisartsen of wijkteams dat psychische klachten voor kunnen komen in hun praktijk door een AED-inzet die gedaan is.” Dat beloofde Van Maanen alvast te gaan doen.

Bron: de Gelderlander