28-12-2021

WEST BETUWE – De gemeente West Betuwe bestaat nu drie jaar en bestaat uit maar liefst 26 dorpskernen. Om zeker te zijn van tevreden inwoners, stelt elke kern een lijst met aandachtpunten op en gaat daarmee aan de slag. In Spijk plukken ze er al de vruchten van.

De lokale politiek beloofde dat geen enkele kern vergeten zou worden. Daarvoor werd zelfs de ‘kernagenda’ bedacht. Nummer 11, die van Spijk, is net af. Wethouder Rutger van Stappershoef was lovend bij de overhandiging van die agenda. “Ik ben heel trots op Spijk. West Betuwe bestaat drie jaar en twee jaar daarvan zitten we al met corona. Ondanks dat is er echt heel veel aan de leefbaarheid van jullie dorp gedaan.”

Karttrekkers

Adrie Baks is een van de kartrekkers achter de kernagenda Toen haar Spijk opging in West Betuwe, vreesde ze met grote vreze. “We zijn maar zo’n klein dorp in een uithoek en ik dacht dat we over het hoofd zouden worden gezien.” Haar vrees bleek alleen nergens voor nodig. Vergaande plannen van de vorige gemeente zijn zelfs uitgevoerd: een beweegroute is geopend én nieuwe plannen zijn ook al gerealiseerd. “We hebben bloembakken en een nieuw fornuis in het dorpshuis”, aldus Baks.

Lijst met aandachtpunten

Het idee van de kernagenda is heel praktisch en concreet. “We hebben dit afgekeken uit het bedrijfsleven”, zegt wethouder Van Stappershoef. “Het is een lijst met aandachtspunten waar het dorp de komende tijd aan wil gaan werken. En per wens kijken we wat er kan gebeuren, of er geld voor is en wie er verantwoordelijk is.

Woningen en verkeer

Bijna alle kernen maken zich zorgen om de beperkte woningvoorraad of verkeersveiligheid. Maar in het ene dorp heeft het dorpshuis een beurt nodig, terwijl een ander dorp liever plantenbakken ziet of iets voor de jeugd wil doen. Voor al die kernen is een apart budget en sommige plannen, zoals verkeersveiligheid, passen ook in andere potjes die de gemeente toch al heeft.

Scepsis

Aanvankelijk was er scepsis. Niet alleen bij Adrie Baks, maar in bijna alle kernen. “Ik ben bij alle aftrappen geweest en heb wel onvrede vanuit het verleden gehoord. Maar ik heb uitgelegd dat we echt hebben afgesproken op deze manier nog jarenlang te willen blijven samenwerken en er ook echt geld beschikbaar is”, legt Van Stappershoef uit.
Baks is enthousiast en heeft voor het volgende potje geld ook al ideeën. “We denken aan een jeu de boulesbaan of een waterpomp hier op het plein.”

Bron: Omroep Gelderland